top_1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.JPG
5.jpg
6indiennodig_endannietbijspp.JPG
Geen schutting maar een gemengde heg!
18-02-2024
Een haag of heg is de meest milieuvriendelijke omheining voor je ecologische tuin. Het kan eveneens een manier zijn om zones in je tuin te creëren. Het is daarenboven mooi, groen, niet duur en groeit vanzelf. Een haag of heg bestaat voornamelijk uit een mix van struiken en heesters die dicht op elkaar geplant worden. Je kan kiezen voor een strak geschoren haag, die regelmatig gesnoeid wordt om in vorm gehouden te worden. Door de veelvuldige snoei krijg je een dens vertakt netwerk. Of je gaat voor een hogere, bredere en wildere heg die nauwelijks onderhoud vraagt. Niet of minder snoeien heeft het voordeel dat je meer bloei en bessen krijgt, het ideale voedselaanbod voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het zal niet verbazen dat de laatste categorie een hogere ecologische waarde heeft voor de biodiversiteit.
 
Een haag/heg vervult vele functies. We lijsten graag even de voordelen op.
Een haag ….
  • kan een afscheiding zijn van je tuin en zorgt voor minder inkijk
  • geeft reliëf aan je tuin of landschap, creëert schaduw en vermindert erosie
  • zorgt voor een microklimaat want ze houdt de wind tegen en houdt water langer vast in de bodem
  • zorgt voor een bloemenpracht en is een lust voor het oog
  • geeft meerwaarde aan je tuin, maar past even goed in een weiland en/of boomgaard
  • biedt beschutting en onderdak aan vele diersoorten
  • is tijdens de bloei een nectarbuffet voor insecten, die dan weer insectenetende vogels lokken
  • biedt veel bessen aan vogels, knaagdieren en egels, maar eventueel ook aan de mens
  • is een vogelbosje met veel nestgelegenheid
  • helpt door de hoge biodiversiteit met de bestrijding van plagen
  • functioneert als een ware corridor en draagt zo bij aan de verbinding van het ecologisch netwerk
 
Een heg of haag is dan ook een top reservoir voor onze biodiversiteit. Het is één van onze belangrijkste kleine landschapselementen van ons bocagelandschap van vroeger. Een bocagelandschap is een half-open landschap van weiland, hooiland en akkers met veel hagen, heggen, muurtjes en struweel. Wil je liefst zo weinig onderhoud en heb je genoeg plaats, ga dan voor een heg.
 
Wist je dat men voor er prikkeldraad was, meidoorn en sleedoorn gebruikte als omheining van een wei. De vele stekels zorgden er voor dat het vee ze niet opaten en ook niet wegliepen. Ook een mooi verhaal is dat men vroeger wilgentakken als weidepalen gebruikte die dan wortel schoten en dit heeft dan geleid tot prachtige knotwilgenrijen die ook veel hout leverden.
 
Er zijn tal van inheemse soorten waaruit je kan kiezen voor je haag of heg.

001_Cornus_mas.jpg002_Corylus_avelana.jpg003_Crataegus_monogyna.jpg004_Euonymus_europaeus.jpg005_Ligustrumvulgare.jpg006_Rosa_rubiginosa.jpg007_Sambucus nigra.jpg

Enkele favoriete inheemsen:
  • Gele kornoelje is een prachtige struik die deze maand (februari) al in bloei staat (.De rode kornoelje is vooral mooi voor de rode stengels in herfst en winter. De vogels zijn gek op de donkerblauwe bessen.
  • De wilde liguster blijft mooi groen in de winter en wij vinden er vele nestjes in
  • Sleedoorn en meidoorn hebben prachtige bloesems in de lente en veel bessen in de zomer en hun doornen houden de roofdieren op afstand van de vogels
  • De gele katjes (de mannelijke bloemen)van de hazelaar staan ook nu in bloei en geven je na een aantal jaren lekkere hazelnoten
  • Frambozen doen het ook prima in een gemengde haag en zijn bovendien ook lekker voor ons
  • De houtige vlier geeft prachtige witte bloemenschermen die druk bezocht worden door insecten en de bessen dan weer door de vogels
  • Grauwe wilg of boswilg is een sterk gegeerde soort door vele insecten en één van de vroege bloeiers. Ze houden wel vooral van een vochtige bodem.
  • Sporkehout is minder gekend maar een nectar-topplant met sterk gegeerde zwarte bessen voor de vogels
  • De roodpaarse vruchtdoos van de kardinaalsmuts maakt van deze inheemse soort ééntje met hoge sierwaarde
  • Wie graag rozen ziet, moet gaan voor hondsroos of eglantier, onze inheemse enkelbladige rozen, ook heel decoratief De gecultiveerde rozen zijn meerbladig waardoor insecten niet aan de nectar kunnen. Zij hebben dus geen meerwaarde voor de biodiversiteit en vragen veel meer onderhoud
Hoe meer plantensoorten je combineert – een minimum van 5 soorten stellen we voor- des te meer biodiversiteit je zal aantrekken. Voor elk wat wils. Onderzoek toont aan dat je op een streekeigen haag 10x meer diersoorten ziet dan op een exotische haag zoals coniferen of laurierkers. Je plant wel best per een 3 à 5-tal individuen van zelfde soort en wisselt dan af.
 
Heb je niet genoeg plek in je tuin voor een haag of heg, dan kan je met klimplanten werken om je schuttingen te vergroenen. Maar dat is voer voor een andere blog, blijf ons dus zeker volgen.
 
Ook zin gekregen om een haag, heg of vogelbosje aan te planten. Neem dan zeker contact met ons op, dan helpen we je de juiste keuze te maken van soorten die jij graag ziet en die het op jouw bodem goed doen en vertellen we hoe precies aan de slag te gaan.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste en voeg hieronder je reactie toe.
Geef een reactie