topsmall.jpg
1 (2).JPG
1 (4).JPG
1 (6).jpg
IMG_0808.jpeg
Maak je eigen houtbed
12-04-2024
Mijn partner Frank is gefascineerd door de principes van de permacultuur, waar men inzet op agrarische systemen die zichzelf in stand houden. Het ontwerp werkt volgens de principes van de natuur en creëert zo een veerkrachtig (mini-)ecosysteem. Het is een traditionele biodynamische tuinbouwmethode, net als de aromatische spiraal die we in een vorige blog toelichten. Vandaag gaan we graag in op verhoogde houtbedden, ook wel hügulkultur genoemd. Leest u mee?

Het idee voor een houtbed leefde vorig jaar al, maar je hebt wel wat volume organisch materiaal nodig voor de opbouw ervan, dus verzamelden we geleidelijk aan voor boomstronken, fijne takken, graszoden, bladafval, gemaaid gras, compost, karton zonder prints, en humus.

Het zwaarste werk is het uitgraven van de aarde tot zo’n 40-50 cm diepte over een lengte van 7-tal meter en 1.0-1.2m breed. Het kan uiteraard ook groter. Daarin stapel je van grof naar fijn organisch materiaal en zorg je dat het goed gevuld raakt en stamp je het aan. Dit alles breekt vervolgens heel geleidelijk af, verrijkt zo organisch de bodem en trekt het bodemleven op gang. Een houtbed werkt ook als een spons. Zo blijft de vochtigheid behouden en beschikbaar voor de planten. Zo creëer je een luchtige voedingsbodem voor je groenten. We plaatsten het houdbed aan de zuid-westelijke kant van onze moestuin om de wind een beetje te breken.

intekstNL.jpg

En dan kan je planten. Typische groenten die hier goed gedijen zijn prei, look, ajuin, wortelen, radijzen, maar evengoed pompoenen, courgetten, allerhande sla en zelfs tomaten. Afhankelijk van de hoogte van je houtbed heb je ook een duidelijke zon- en schaduwkant waar je dan je teelkeuze precies kan aan aanpassen. Bovenaan plaats je de groenten die liever wat droger staan en onderaan diegenen die liever vochtige condities hebben Sommigen maken hun houtbed tot 70-100 cm hoog, maar het kan ook lager.

Eén van de uitdagingen van een houtbed is uiteraard de onkruidgroei, want je laat het systeem zijn gang gaan. Die kan je gedeeltelijk afremmen door het leggen van mulch. Je doet bij een houtbed sowieso aan combinatieteelt, een mix van gewassen door elkaar. Dit betekent wel dat je ze goed moet leren herkennen en op tijd en stond de ‘indringers’ intomen, zonder dat dit een activiteit op zich wordt.

Ook benieuwd hoe het zal verlopen? Hou onze sociale media zeker in de gaten voor meer foto’s eens alles goed begint te groeien. Intussen dromen wij van lekkere gerechtjes met nog meer eetbaars recht uit de tuin!

Zin in een eigen houtbed, begin dan alvast organisch materiaal te verzamelen om eind herfst of volgend voorjaar om aan de slag te gaan….
Reacties
  • mooi verhaal - creatief (JB)
  • Interessant. We hebben heleboel snoeiafval ( hout klein en groot, riet en grassen dus kunnen en willen wel eens met jullie houtbed experimenteren). (Johan)
Geef een reactie