1_topphoto.jpg
2.jpg
3 (2).jpg
4.jpg
5.jpg
Poelenplezier
14-03-2024
Zonder enige twijfel is onze poel mijn favoriete plekje in de tuin. Ik heb een oude houten gietijzeren tuinbank nieuw leven ingeblazen en daar ga ik heen om te chillen, te mijmeren, te lezen, en vooral om te observeren wat er zich allemaal in, op en rond het water afspeelt. Dat overtreft nog steeds mijn verwachtingen.
 
De aanleg van onze poel is met ruime voorsprong dé ingreep in onze tuin die de soortenteller de hoogte deed ingaan. Het duurt even voor de vegetatie aanslaat en enkele jaren voor er een goed evenwicht is in de poel, maar gelukkig houdt dat de dieren niet tegen. Het lijkt wel alsof ze vanop grote afstand het water ruiken, zien en voelen …
 
In maart 2020 legden we onze poel aan. Toen die net gevuld was, landden er al een koppel wilde eenden op prospectie naar een broedplek. We plantten zuurstofplanten, oeverplanten, gele lis, dotterbloem, beekpunge en vele anderen op drie verschillende dieptes. Het duurde niet lang of de bootsmannetjes, schrijvers, schaatsenrijders, slakjes en tal van mini organismen stonden aan te schuiven om hun intrek te nemen.
 
before_after.jpg
 
Wie het nieuws verspreid heeft, is me nog niet geheel duidelijk, maar wat een hoopvol scenario. Je creëert de juiste condities en de natuur doet de rest. Intussen hebben we een heel lijstje libellen, waterjuffers, 3 soorten salamanders, en bruine kikker onder de residenten. Ons hoogtepunt was het bezoek van een ringslang en het jaar later zag ik zelf twee jonge exemplaren. De poel is een leef-, nest-, eet- en drinkplek, voor elk wat wils. In de zomer zie je er ‘s morgens de zwaluwen drinken, de reiger komt even later een hapje eten, veel insecten zoeken er continu verkoeling en ’s nachts jagen de vleermuizen er. Een ware biodiversiteitsmagneet dus. Net dankzij die diversiteit hebben we dus geen enkele last van muggen, waar velen vaak voor vrezen.
 
Niet iedereen heeft er uiteraard de plaats voor, maar als je die hebt, overweeg dan zeker een natuurlijke poel om je ecologische tuin een échte boost te geven. De poel installeer je best op een lagergelegen deel in je tuin zodat er automatisch water inloopt. Hij ligt best in volle zon met verschillende dieptes en zones waar je een diversiteit van inheemse waterplanten aanplant. Qua diepte ga je met de huidige droge zomers toch best tot 1,20-1,40m. Als je grond waterdoorlatend is, heb je een epdm bache nodig om de poel waterdicht te maken zoals bij ons. Vermijd ook zeker bladval van de bomen, want dat geeft meer onderhoud. Rond de poel heb je best wat zones met langer vegetatie zodat de fauna er beschutting vindt. Wij hebben er ook een hout- en steenhoop langs. Bij het vullen gebruik je best een mix van regen- en kraantjeswater. In een natuurlijke poel geeft men graag de voorkeur aan amfibieën in plaats van vissen, wat niet samengaat.
 
Water geeft leven en brengt rust. Eén van de extraatjes is het prachtige lichtspel door de reflectie van het wolkendek, de zonsondergang, en de vegetatie op de wateroppervlakte. Dat levert vooral in de vroege en late uren van de dag mooie taferelen. Genieten maar!
 
Interesse gekregen in je eigen (mini-) poel en wil je meer concrete info hoe je dit best aanpakt, neem dan zeker contact met ons op.
Reacties
  • Inderdaad prachtige plek om te verpozen, we kunnen zeker bevestigen dat onze poel/vijver combinatie ongelooflijk veel leven en bio-activiteit brengt in onze tuin. Variëteit en leven dat nooit verveelt en heerlijk om van te genieten. (Johan)
Geef een reactie